Prosadíme naplnění Ústavy,

uznání moravské národnosti

Dohoda o volební spolupráci
mezi hnutím SPD a stranou Moravané

Prosadíme legislativní uznání moravské národnosti

Prohlášení politické strany Moravané k Brexitu

Politická strana Moravané respektuje výsledky demokratického referenda, v němž se Velká Británie převážně hlasy obyvatel Anglie rozhodla opustit Evropskou unii. Jako člen Evropské svobodné aliance podporuje strana Moravané ohlášený záměr skotské politické reprezentace uskutečnit referendum o vystoupení Skotska ze Spojeného království a jeho návratu do rodiny evropských států.

Jelikož se obyvatelé Skotska, severního Irska či Gibraltaru vyjádřili ve prospěch setrvání jejich zemí v EU, očekáváme brzká referenda, kterými tyto země vystoupí ze Spojeného království a v rámci tzv. vnitřního rozšíření se stanou novými členy EU.

Předpokládáme, že obdobným procesem postupně projede více evropských států, které jsou složeny z vícera zemí – ty se však následně opět setkají ve federaci evropských historických zemí a přirozených regionů, v níž bude místo i pro samosprávnou Moravu, Slezsko a Čechy, jimž je v Evropě tzv. národních států místo na existenci upíráno a jejich práva pošlapávána.

Z těchto důvodů je třeba přijmout Ústavu Evropské federace, která bude definovat roli evropských institucí především ve sféře bezpečnostní a ekonomické, aby nebyla evropská myšlenka devalvována hloupou byrokratizací a vše objímací regulací.

Tento proces musí být co možná nejklidnější, neohrožující bezpečnostní a ekonomické zájmy evropského kontinentu jako celku, ani jeho jednotlivých států, zemí a především občanů. Zároveň je jasné, že evropské státy podceňují oblast vzdělávání obyvatel, kteří jsou pak náchylnější podléhat jednoduchým řešením, emotivním kampaním a populistickým svodům, což nikdy v dějinách nevedlo k ničemu dobrému.

Mgr. Ondřej Hýsek, Ph.D.

předseda politické strany Moravané